mięso sezonowane Kraków

Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Pośród wielu możliwości, które oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, kolorów i duża porcja składników odżywczych.

Typowe włoskie potrawy

Naszym rodakom kuchnia włoska, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.

Podstawowe włoskie posiłki

Pasty są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do makaronu. kuchnia włoska w Krakowie Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy dziczyzna i rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony nie są w stanie się przejeść.

Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.

Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, gnocchi, ravioli i liczne desery – np. tiramisu czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film